utorak, 18. lipnja 2013.

Recept: LAZANJE S RIŽOM (gluten-free)


Paleo prehrana ne obuhvaća konzumaciju bilo kakvih žitarica. Taj uvjet je u današnjem vremenu iznimno teško ispuniti. Ono što stvara problem kod žitarica (ali i orašastih plodova i grahorica) jest jedna kiselina koju sadrže (fitinska kiselina), a koja nepovoljno utječe na naš organizam ''kradući'' mu nutrijente. Ipak, kada se zaželimo žitarica možemo učiniti dvije stvari: namakati ih 24 sata prije kuhanja, ili pak jesti rafinirane, koje su lišene gotovo svih nutrijenata iz opne, pa tako i te ''zle'' kiseline.
Od žitarica ja odabirem rižu i proso, jer ne sadrže gluten.


Lazanje s rižom


Sastojci za 2 osobe:
  • 1 bundevica
  • 2 žlice gheea/maslaca/masti
  • 250g mljevenog mesa
  • 1 veliki luk
  • 1 šalica riže
  • sol
  • papar
  • začini po želji (peršinov list, ružmarin, biljka vegeta, kadulja, bosiljak, origano...)
  • 2 šalice pasirane rajčice
  • 3 jaja
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 šalice naribanog sira

Priprema:
  1. U tavi propirjaj luk na masnoći, dodaj meso i začini po želji.
  2. Dok se meso pirja, skuhaj rižu u slanoj vodi (1 šalica riže-3 šalice vode)
  3. Kad je meso gotovo dodaj rajčicu i prokuhaj.
  4. Na malo masnoće prepeci bundevicu nasjeckanu na kolutiće sa svake strane.
  5. U manjoj posudi umuti jaja, naribani sir i mlijeko te začini sa soli i paprom.
  6. Složi prvo red kolutića bundeve, pa ih pospi s pola količine riže i smjese od jaja i sira.
  7. Zatim stavi polovicu mesa i opet na to rižu, meso i ostatak bundevice.
  8. Sve zalij s jajima i sirom.
  9. Ostavi da miruje pola sata.
  10. Peci 20 min na 180C.



I kada izađe iz pećnice to bi trebalo izgledati ovako. :)


Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar