Paleo prehrana ne obuhvaća konzumaciju bilo kakvih žitarica. Taj uvjet je u današnjem vremenu iznimno teško ispuniti. Ono što stvara problem kod žitarica (ali i orašastih plodova i grahorica) jest jedna kiselina koju sadrže (fitinska kiselina), a koja nepovoljno utječe na naš organizam ''kradući'' mu nutrijente. Ipak, kada se zaželimo žitarica možemo učiniti dvije stvari: namakati ih 24 sata prije kuhanja, ili pak jesti rafinirane, koje su lišene gotovo svih nutrijenata iz opne, pa tako i te ''zle'' kiseline.
Od žitarica ja odabirem rižu i proso, jer ne sadrže gluten.
Lazanje s rižom
Sastojci za 2 osobe:
- 1 bundevica
- 2 žlice gheea/maslaca/masti
- 250g mljevenog mesa
- 1 veliki luk
- 1 šalica riže
- sol
- papar
- začini po želji (peršinov list, ružmarin, biljka vegeta, kadulja, bosiljak, origano...)
- 2 šalice pasirane rajčice
- 3 jaja
- 1 šalica mlijeka
- 2 šalice naribanog sira
Priprema:
- U tavi propirjaj luk na masnoći, dodaj meso i začini po želji.
- Dok se meso pirja, skuhaj rižu u slanoj vodi (1 šalica riže-3 šalice vode)
- Kad je meso gotovo dodaj rajčicu i prokuhaj.
- Na malo masnoće prepeci bundevicu nasjeckanu na kolutiće sa svake strane.
- U manjoj posudi umuti jaja, naribani sir i mlijeko te začini sa soli i paprom.
- Složi prvo red kolutića bundeve, pa ih pospi s pola količine riže i smjese od jaja i sira.
- Zatim stavi polovicu mesa i opet na to rižu, meso i ostatak bundevice.
- Sve zalij s jajima i sirom.
- Ostavi da miruje pola sata.
- Peci 20 min na 180C.
Nema komentara:
Objavi komentar