nedjelja, 18. svibnja 2014.

Recept: JETRICE+RIŽA+STIR FRY

Ovo je bio naš subotnji ručak. Odabrala sam nešto fino, brzo a i jeftino.


Jetrice se vrlo lako spravljaju. Dovoljno ih se malo očistiti od žilica i staviti na masnoću (najbolje ghee, mast, a može i maslac) na srednju vatru, da se propirjaju s jedne i druge strane.
Jetrice su superhrana. One sadržavaju vitamin A, B2, B3, B5 i folnu kiselinu. Sadržavaju željezo i bakar te koenzim Q10, antioksidans koji je jako bitan za zdravlje srca.

Tijekom godina slušali smo kako iznutrice, a posebro jetrice, mogu biti štetne za zdravlje. Budući da jetra služe za čišćenje organizma došlo se do zaključka da su ona puna toksina. Međutim, to nije točno. Jetra služe kao kanalizator toksina i ne pohranjuju ih u sebi. A toksini se mogu nagomilavati u mišičnom tkivu životinja i to onih uzgajanih na konvencionalan način. Stoga, kada birate svoje meso, a tako i jetrice, ono bi trebalo biti iz tradicionalnog uzgoja- životinje koje pasu travu.

Budući da su jetrice intenzivnijeg okusa, uz njih paše nešto neutralniji, slatkastiji prilog.
Pripremila sam rižu, i to bijelu, u koju sam dodala malo kukrume (tumeric) u prahu.

Kurkuma se može pronaći u trgovinama u obliku praha ili kao korijen. Ima snažno antioksidativno, antimikrobno i protuupalno djelovanje. Pri kuhanju dobro ga je miješati sa solju i crnim parom, jer se tako ojačava njegovo ozitivno djelovanje na zdravlje.

Osim riže tu se naravno našlo i dosta povrća, koje sam pripremila na stir fry način, tako da bude hrskavo i puno okusa.
Stir fry je brzinski način pripremanja hrane bez miješanja kuhačom. Hrana se okreće tako što se posuda, najčešće wok, trese. Vrlo kratko se kuha, tek toliko da ne bude sirovo. Povrće sam samo posolila sam i popaprila. Obično se kao završni začin koristi soja sos, međutim to se ne uklapa u paleo filozofiju, te ga izbacite.
Za svoj stir fry odabrala sam kombinaciju zelenih tikvica i karfiola i iznenadilo me koliko dobro pašu skupa!


RECEPTI ZA 2 OSOBE:
Za pripremu jetrica:
  • 3 pileće jetrice
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žličice ghea/masti/maslaca
  • sol
  • papar
  1. Očistiti jetrice od žilica.
  2. Zagrijati masnoću na tavi.
  3. Na srednjoj varti prepeći jetrice s obje strane.
  4. Lagano posoliti i popapriti.
  5. Jetrice posuti nasjeckanim češnjakom.
Za pripremu riže:
  • 1/2 šalice bijele riže
  • 1/2 luka
  • 2 žličice ghea/masti/maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 čajna žličica papra
  • 1 čajna žličica kukrume u prahu
  1. Na masnoći propirjati nasjeckani luk.
  2. Dodati sol, papar i kurkumu.
  3. Dodati rižu i podlijevati s 2 šalice vode.
Za priremu stir fry priloga:
  • 1 zelena tikvica
  • 1 šalica karfiola
  • 2 žličice ghea/masti/maslaca
  • sol
  • papar
  1. Narezati tikvicu na kockice i nakidati karfiol na komadiće.
  2. Staviti povrće na zagrijanu masnoću.
  3. Lagano posoliti i popapriti.
  4. Peći 5-10 min uz drmanje tave tj. woka.

Nadam se da ćete i vi isprobati nešto od ovoga i da ćete mi javiti svoje dojmove! :)

Za više informacija o kurkumi i jetricama kliknite na linkove:
http://herbalacademyofne.com/2013/12/turmeric-the-golden-goddess/
http://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-turmeric-powder-6906.html
http://paleoleap.com/paleo-guide-to-liver/
http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood

Nema komentara:

Objavi komentar