Zašto bi priprema nedjeljnog ručka morala biti komplicirana i zahtjevna kada može biti vrlo jednostavna, a jelo fino?
Ovo je meni koji je kod nas tipičan za nedjelju, ali i barem za još jedan dan u tjednu.
Za 4 osobe je potrebno:
- 1/2 pileta
- 2 velike mrkve
- 1 peršin
- 1/2 korijena celera
- 1 vezica poriluka (oko 4 poriluka srednje veličine)
- 1 luk
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice prosa
- začini: sol, papar, ružmarin
Priprema je ukratko ovakva: prvo se skuha juha, a zatim sve prebaci u pećnicu i zapeče.
Slijedi ove korake:
- U veliki lonac stavi mrkvu narezanu na komade, kao i celer, zatim korijen peršina nasjeckan na sitnije komadiće, glavice češnjaka, luk na četvrtine i pile.
- Sve zalij s 2 litre vode i posoli sa žličicom soli.
- Kuhaj na srednjoj vatri.
- Izreži poriluk na komade i operi.
- Kad pile omekša u lonac dodaj i poriluk.
- Ugrij pećnicu na 250C i postavi na program za zapeći od gore.
- Postavi papir za pečenje u manju tepsiju i polij sa 2 žlice maslinovog ulja.
- Kad je pile gotovo, izvadi ga iz lonca i stavi u tepsiju.
- Procijedi većinu povrća (nešt ostavi za juhu) i stavi u tepsiju oko pileta.
- Sve zalij s još 2-3 žlice maslinovog, posoli, popapri i stavi začine po želji.
- Dok se glavno jelo peče (15-tak min) u pećnici ukuhaj juhu s 2 žlice prosa (također 15-tak min, a može i bez ovoga koraka).
- Juhu još posoli i popapri po ukusu.
mmmm njam njam
OdgovoriIzbriši