subota, 11. svibnja 2013.

Recept: Nedjeljni ručak




Zašto bi priprema nedjeljnog ručka morala biti komplicirana i zahtjevna kada može biti vrlo jednostavna, a jelo fino?
Ovo je meni koji je kod nas tipičan za nedjelju, ali i barem za još jedan dan u tjednu.

Za 4 osobe je potrebno:
  • 1/2 pileta
  • 2 velike mrkve
  • 1 peršin
  • 1/2 korijena celera
  • 1 vezica poriluka (oko 4 poriluka srednje veličine)
  • 1 luk
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žlice prosa
  • začini: sol, papar, ružmarin

Priprema je ukratko ovakva: prvo se skuha juha, a zatim sve prebaci u pećnicu i zapeče.

Slijedi ove korake:
  1. U veliki lonac stavi mrkvu narezanu na komade, kao i celer, zatim korijen peršina nasjeckan na sitnije komadiće,  glavice češnjaka, luk na četvrtine i pile.
  2. Sve zalij s 2 litre vode i posoli sa žličicom soli.
  3. Kuhaj na srednjoj vatri.
  4. Izreži poriluk na komade i operi.
  5. Kad pile omekša u lonac dodaj i poriluk.
  6. Ugrij pećnicu na 250C i postavi na program za zapeći od gore.
  7. Postavi papir za pečenje u manju tepsiju i polij sa 2 žlice maslinovog ulja.
  8. Kad je pile gotovo, izvadi ga iz lonca i stavi u tepsiju.
  9. Procijedi većinu povrća (nešt ostavi za juhu) i stavi u tepsiju oko pileta.
  10. Sve zalij s još 2-3 žlice maslinovog, posoli, popapri i stavi začine po želji.
  11. Dok se glavno jelo peče (15-tak min) u pećnici ukuhaj juhu s 2 žlice prosa (također 15-tak min, a može i bez ovoga koraka).
  12. Juhu još posoli i popapri po ukusu.











Dobar tek! :)

1 komentar: