nedjelja, 14. travnja 2013.

(Ne)zdrave namirnice: LIMUN



Limun naravno ubrajam u iznimno zdrave namirnice.
Poželjno ga je konzumirati svakoga dana i to na razne načine, a može se koristi i u kućanstvu.
Kako? Počnimo od kore.
  1. Naribana korica limuna koristi se u kolačima, ali i u slanim jelima. Koricu možete naribati i držati u zamrzivaču.
  2. Preostala kora limuna može poslužiti kao osvježivač u kanti za smeće, a upiti će mirise i u hladnjaku.
  3. Limunova kora je odlična za brzinsko čišćenje. Pomoću limunove kore može se očistiti kuhalo za vodu. Potrebno je staviti nasjeckanu koru 2 limuna u kuhalo s vodom, zakuhati i ostaviti da djeluje 1 sat te isprati. Kod kuhala za kavu, stavlja se kora, sol i led. Miješa se nekoliko minuta te ispere.
  4. Također, limunova korica čisti i osvježava perilicu suđa. Nekoliko korica može se staviti direktno u perilicu i oprati s posuđem.
  5. Insekti ne vole limun, pa se pomoću limunove kore stavljene na prozorske daske, vrata i sl. možete riješiti mravi, muha i ostalih kukaca.
  6. Sam limun je prirodno antibakterijsko sredstvo zahvaljujući limunskoj kiselini te se u kućastvu koristi na svim kuhinjskim  površinama, kao što su i daske za rezanje. Za najbolji rezultat, nakon što se utrlja limun na dasku može se ostaviti na suncu da se posuši te se daska ispere.
  7. Što se tiče kozmetike, limun izbjeljuje nokte i staračke pjege. Utrlja se malo limuna na dio koji se želi izbjeliti, ostavi se par minuta i ispere.
  8. A što se zdravlja tiče, izvrstan je za čišćenje organizma. Najjednostavniji način za održavanje zdrave jetre jest ispijanje tople nezaslađene limunade svakoga jutra, natašte.
Izvori:
http://thankyourbody.com/31-ways-to-use-lemon-peel/
http://www.trueactivist.com/4-natural-liver-cleansing-foods/
http://kitchen-rag.blogspot.com/2012/10/quick-daily-liver-cleanse.html


Nema komentara:

Objavi komentar