utorak, 16. travnja 2013.

Recept: Špinat s 'bešamelom' (bez glutena)


Ovo su sastojci potrebni za 2 osobe:

  • 1/2 kg svježeg špinata
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 krumpira
  • 2 dl mlijeka
  • sol
  • papar
  • 2 žlice maslaca/4 žlice maslinovog ulja.
Priprema:

  1. Oguli i stavi kuhati krumpire u slanu vodu.
  2. Zakuhaj vodu u velikom loncu za špinat.
  3. Očisti i operi špinat i ubaci ga u posoljenu, ključanu vodu te poklopi.
  4. Nakon 10 min špinat je blanširan. Procijedi ga i nasjeckaj na manje komadiće. Možeš to napraviti nožićem u cjedilu.
  5. Protisni ili nasjeckaj češnjak i stavi ga u zagrijanu tavu na maslac/maslinovo ulje.
  6. Izvadi skuhane krumpire i vilicom ih zgniječi pa dodaj na češnjak.
  7. Sve to zalij mlijekom i miješaj dok se ne zgusne (5 min).
  8. Dodaj špinat i prokuhaj još 10 min.
  9. Po želji posoli i popapri.
U ovom receptu, obično se koristi pšenično brašno pri pravljenju bešamela. Budući da sam nedavno, izbacivši glutenske žitarice iz svoje prehrane, otkrila brojna olakšanja, počela sam preobražavati svoje recepte u bezglutenske.

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu, piru te zobi (koja zapravo ne sadrži gluten, ali je često kontaminirana pšenicom). Mnogi ljudi su alergični na gluten (imaju dijagnosticiranu bolest zvanu celijakija), ali još više ima onih koji su samo osjetljivi na njega.


Najčešći simptomi osjetljivosti na gluten su spor i nepravilan rad crijeva i zatvor.

Ostali simptomi i bolesti koje se vežu uz osjetljivosti na gluten su:
bolovi u trbuhu, nadutost, proljev, gastritis, plinovi, iritacija crijeva, masna jetra
umor, bezvoljnost, stres, želja za slatkišima i kruhom
lupus, multipla skleroza, Parkinsonova bolest
trnci u rukama i nogama, bolovi u zglobovima, česte upale sinusa, anemija, česte migrene
alergije, astma
autizam, epilepsija
pretjerano ispadanje kose, ekcemi, psorijaza, vitiligo, neplodnost...

Gluten stvara probleme u tijelu, jer djeluje upalno, a upalni procesi su izvor većine bolesti.

Liječnici obično savjetuju 'prebacivanje' sa glutenskih na bezglutenske žitarice, kao što su: kukuruz, proso, heljda, amarant, quinoa, tef, sirak i riža.



Izvori:
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2013/01/sindrom-propusnih-crijeva-je-li-gluten.html
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/03/osjetljivost-na-gluten-iz-zitarica.html
http://www.svijet-zdravlja.hr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=96:gluten-i-&catid=14:zdravlje&Itemid=8
http://matrixworldhr.wordpress.com/2013/03/19/jeste-li-osjetljivi-na-gluten/
http://matrixworldhr.wordpress.com/2012/10/19/koliko-su-zitarice-opasne-po-nase-zdravlje/

Nema komentara:

Objavi komentar