Za 2 osobe je potrebno:
- ½ kg blitve
- 1 veći krumpir
- 4 jaja
- 4 žlice maslinovog ulja
- 2 režnja češnjaka
- listovi peršina
- sol
- papar
- Odreži stabljike na blitvi i nasjeckaj ih.
- Oguli krumpir i nareži ga na plošlice
- Skuhaj blitvu i krumpir u slanoj vodi.
- U većoj tavi poprži češnjak na maslinovom ulju.
- Dodaj ocijeđenu blitvu i krumpir i propirjaj.
- Makni s vatre i dodaj 4 razmućena jaja.
- Posoli i popapri po želji i sve dobro promiješaj.
- Pospi s nasjeckanim listovima peršina.
Blitva je odličan saveznik u borbi protiv dijabetesa, jer sadrži tvar (siringičnu kiselinu) koja regulira razinu šećera u krvi i štiti jetru. Također je bogata vitaminima i vlaknima te olakšava probavu i čisti organizam od toksina.
I nešto o krumpiru.
Krumpir je namirnica koju većina ljudi voli. Sadrži C vitamin koji se kuhanjem ne izgubi, kao u drugim slučajevima. Međutim njegovu konzumaciju treba ograničiti, jer je bogat škrobom, a škrob se u tijelu rastavlja na šećere i podiže glukozu u krvi. Ovo dovodi do pretjeranog lučenja inzulina te se suvišna glukoza skladišti kao mast. Dulja izloženost ovakvom stanju može doprinijeti povišenju ''lošeg'' kolesterola, a smanjenju ''dobrog'', dijabetes II, debljanje i dr.
Izvori:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=16
http://www.primalpalate.com/blog/are-potatoes-paleo/
http://www.freedomtek.org/zdrava_prehrana/glikemijski_indeks_tablica_namirnica.php
Nema komentara:
Objavi komentar