petak, 12. travnja 2013.

Recept: Blitva+krumpir+jaja



Za 2 osobe je potrebno:
  • ½ kg blitve
  • 1 veći krumpir
  • 4 jaja
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • listovi peršina
  • sol
  • papar
Kako? Ovako:


  1. Odreži stabljike na blitvi i nasjeckaj ih.
  2. Oguli krumpir i nareži ga na plošlice
  3. Skuhaj blitvu i krumpir u slanoj vodi.
  4. U većoj tavi poprži češnjak na maslinovom ulju.
  5. Dodaj ocijeđenu blitvu i krumpir i propirjaj.
  6. Makni s vatre i dodaj 4 razmućena jaja.
  7. Posoli i popapri po želji i sve dobro promiješaj.
  8. Pospi s nasjeckanim listovima peršina.
Malo o blitvi.
Blitva je odličan saveznik u borbi protiv dijabetesa, jer sadrži tvar (siringičnu kiselinu) koja regulira razinu šećera u krvi i štiti jetru. Također je bogata vitaminima i vlaknima te olakšava probavu i čisti organizam od toksina.

I nešto o krumpiru.
Krumpir je namirnica koju većina ljudi voli. Sadrži C vitamin koji se kuhanjem ne izgubi, kao u drugim slučajevima. Međutim njegovu konzumaciju treba ograničiti, jer je bogat škrobom, a škrob se u tijelu rastavlja na šećere i podiže glukozu u krvi. Ovo dovodi do pretjeranog lučenja inzulina te se suvišna glukoza skladišti kao mast. Dulja izloženost ovakvom stanju može doprinijeti povišenju ''lošeg'' kolesterola, a smanjenju ''dobrog'', dijabetes II, debljanje i dr.

Izvori:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=16
http://www.primalpalate.com/blog/are-potatoes-paleo/
http://www.freedomtek.org/zdrava_prehrana/glikemijski_indeks_tablica_namirnica.php




Nema komentara:

Objavi komentar