četvrtak, 18. travnja 2013.

(Ne)zdrave namirnice: MARGARIN

 

Jeste li primijetili koliko se puta dnevno na televiziji odvrti reklama za margarin, a koliko puta za maslac?
Ja se zapravo ni ne sjećam da sam ikad vidjela reklamu za maslac. Ne znam, možda se varam.
Ono što znam jest da postoji velika razlika između ta dva proizvoda. I iako izgledaju isto, koriste se za isto, ne koštaju isto. Štoviše, margarin je jeftiniji od maslaca, ali će vam u reklami reći kako je jako zdrav (pa čak i za vašu djecu).

Imam par stvari o margarinu:
  • Proizveden je početkom 1900-ih (a do 1950-ih su ljudi na našim prostorima jeli maslac, mast i maslinovo ulje).
  • Margarin se proizvodi od raznih biljnih ulja.
  • Ta biljna ulja se ponajprije prešaju na vrlo visokim temperaturama zbog čega se uništavaju nutrijenti iz ulja. 
  • Zatim se kemijskim procesima ulje stvrdnjava kako bi postalo namaz.
  • Tim kemijskim procesima (hidrogenizacijom) se stvaraju potpuno nove molekule, nepoznate u prirodi, a tako i našem organizmu. 
  • Inače siva boja namaza koja se dobije, izbjeljuje se te se dodaje boja i miris maslaca.
Na kraju se da zaključiti kako je ta tvorevina potpuno neprirodan proizvod.

Ali, neki liječnici će vam reći da ga koristite ako imate kakve teškoće ili bolest, kao npr. visok kolesterol, masnu jetru, visok tlak itd. Baš kao da margarin liječi sve!

Novija istraživanja će pak reći da je masnoća neophodna i korisna za ljudsko tijelo, ali ona prava, prirodna masnoća- ona koju je čovjek oduvijek koristio- masnoća životinjskog porijetla, mliječnih proizvoda i tropskih ulja.



Izvori:
http://istineilaziohrani.blogspot.com/2010/05/margarin-izbjegavati-pod-svaku-cijenu.html
http://girlmeetsnourishment.com/gmnwordpress1/the-fat-truth/
http://www.westonaprice.org/food-features/why-butter-is-better 
http://preventdisease.com/news/13/020813_The-Top-4-Foods-To-Avoid-If-You-Want-To-Be-Healthy.shtml

Nema komentara:

Objavi komentar