četvrtak, 11. travnja 2013.

Recept: Pizza! ;)

Za 4 osobe je potrebno:
  • 3 jaja
  • 1 karfiol (cvjetača) srednje veličine (oko 300g naribanog)
  • 1 šalica naribanog sira (npr. mozzarella) (oko 200g)
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica soli
  • začini po želji (bosiljak, origano..)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  1. U umućena jaja, naribaj karfiol i sir, protisni češnjak (i mozzarellu), dodaj ulje, žličicu soli, bosiljka, origana i sl. 
  2. Umijesi rukom i prebaciti u tepsiju na masni papir. Dlanovima pritisni tijesto do debljine 1 cm. 
  3. Peci na 250C 15 min, pa dodaj nadjev po želji i ponovo zapeci 15 min.
Par stvari o karfiolu.
Iznenadili biste se kada biste znali da je karfiol odličan izvor omega 3 masnih kiselina- kiseline koje su presudne za zdrave funkcije mozga. Ali ima još! 
Jedna porcija karfiola daje 100 posto potrebne dnevne količine za C vitaminom. 
U karfiolu se nalaze i vitamini B1, B2, B3, B5, B6 i B9 (folna kiselina- jako važna za trudnice). Sadrži i vitamin K, magnezij te mnogo vlakana.
Može se reći da je karfiol superhrana. Zato navalite na pizzu s karfiolom! :)


Izvori:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=13
http://metro-portal.hr/u-borbi-protiv-raka-najbolji-saveznici-su-brokula-kupus-i-cvjetaca/33671
http://www.bazaclanaka.com/hrana-pice/cvjetaca-kalorije/
http://www.fullcircle.com/goodfoodlife/2012/06/24/5-health-benefits-of-cauliflower/#s.af3ad2ogaaiaa 
http://www.trueactivist.com/7-health-benefits-of-cauliflower-and-mashed-cauliflower-recipe/




Broj komentara: 5:

  1. deluje vrrrrrrrloooo primamljivo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Fina je. Iznenadila sam se da se i mom mužu sviđa. :) 'Tijesto' nije hrskavo- ipak je od karfiola, ali ne može se usporediti koliko je zdravije. Treba vremena da se čovjek navikne jesti nešto, a posebno pizzu bez brašna. :))

      Izbriši
    2. Danas sam dodala još i maslinovo- bude malo hrskavija. ;) Dodat ću to i u ovaj recept.

      Izbriši
  2. izgleda vrlo ukusno, baš me vuče da isprobam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćeš isprobati. Ako ništa drugo, puno je jednostavnije za napraviti ovo 'tijesto' nego pravo tijesto za pizzu. ;)

      Izbriši