četvrtak, 25. travnja 2013.

Recept: KISELI KRASTAVCI au naturel ;)


Sjećam se da sam od malena jako voljela kisele krastavce, ali svježima nisam mogla niti primirisati.
Tako je i dan danas.

Došli su sunčani i vrući dani, pa sam odlučila napraviti kisele krastavce samo za sebe.

Možda se pitate: zašto se mučiti oko kiseljenja krastavaca kad ih možemo kupiti u supermarketu?

Kao prvo, prirodno fermentirane krastavce je tako lako napraviti.

A kao drugo, ti kiseli krastavci u supermarketu su ukiseljeni pomoću octa.
Time se zapravo ne pogađa bit fermentiranja povrća.
Naime, korištenjem octa se sprečava prirodna fementacija, koja stvara kulture živih bakterija, a koje bi od krastavaca napravile probiotičko jelo.

Potrebno je:
  • 1 staklenka od oko 1,5l
  • 10 manjih krastavaca (ako se izrežu na kriške, ili kolutiće brže će fermentirati)
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 izdanka kopra
  • 1 ljuta suha papričica
  • 1 žličica bibera u zrnu
  • 2 šalice vode
  • 1 žličica morske soli
  • mogu se staviti i listovi lovora, trešnje, višnje ili vinove loze
Postupak:
  1. Stavi krastavce u staklenku tako da su što jače stisnuti.
  2. Dodaj začine na vrh.
  3. Otopi sol u vodi i prelij preko krastavaca. Svi krastavci moraju biti pokriveni vodom. Ako nisu, na vrh stavi čisti kamen kako bi krastavci bili pod vodom.
  4. Zatvori staklenku lagano, ne prečvrsto i ostavi na suncu ili na toplom mjestu 3-10 dana. Probaj malo nakon 3. dana, ako nisu još dovoljno kiseli, pričekaj koji dan.
  5. Nakon toga dobro zatvori i drži staklenku u hladnjaku. Trajat će 6 dana.
Ako vidiš bjelkasti sloj na vrhu, samo ga odstrani.

Ako su ti ipak draži svježi krastavci, samo navali!
Svježi krastavci su, kao i svo povrće uzgajano na prirodan način, dobrodošli u prehrani.
Oni su sačinjeni od 96% vode te čiste i hidratiziraju tijelo, a srce održavaju zdravim.
Krastavci sadrže sklop važnih nutrijenata za koji je otkriveno da djeluje protuupalno, antikancerogeno i antioksidativno.


Izvori:

Nema komentara:

Objavi komentar