Sjećam se da sam od malena jako voljela kisele krastavce, ali svježima nisam mogla niti primirisati.
Tako je i dan danas.
Došli su sunčani i vrući dani, pa sam odlučila napraviti kisele krastavce samo za sebe.
Možda se pitate: zašto se mučiti oko kiseljenja krastavaca kad ih možemo kupiti u supermarketu?
Kao prvo, prirodno fermentirane krastavce je tako lako napraviti.
A kao drugo, ti kiseli krastavci u supermarketu su ukiseljeni pomoću octa.
Time se zapravo ne pogađa bit fermentiranja povrća.
Naime, korištenjem octa se sprečava prirodna fementacija, koja stvara kulture živih bakterija, a koje bi od krastavaca napravile probiotičko jelo.
Potrebno je:
- 1 staklenka od oko 1,5l
- 10 manjih krastavaca (ako se izrežu na kriške, ili kolutiće brže će fermentirati)
- 2 režnja češnjaka
- 2 izdanka kopra
- 1 ljuta suha papričica
- 1 žličica bibera u zrnu
- 2 šalice vode
- 1 žličica morske soli
- mogu se staviti i listovi lovora, trešnje, višnje ili vinove loze
- Stavi krastavce u staklenku tako da su što jače stisnuti.
- Dodaj začine na vrh.
- Otopi sol u vodi i prelij preko krastavaca. Svi krastavci moraju biti pokriveni vodom. Ako nisu, na vrh stavi čisti kamen kako bi krastavci bili pod vodom.
- Zatvori staklenku lagano, ne prečvrsto i ostavi na suncu ili na toplom mjestu 3-10 dana. Probaj malo nakon 3. dana, ako nisu još dovoljno kiseli, pričekaj koji dan.
- Nakon toga dobro zatvori i drži staklenku u hladnjaku. Trajat će 6 dana.
Ako su ti ipak draži svježi krastavci, samo navali!
Svježi krastavci su, kao i svo povrće uzgajano na prirodan način, dobrodošli u prehrani.
Oni su sačinjeni od 96% vode te čiste i hidratiziraju tijelo, a srce održavaju zdravim.
Krastavci sadrže sklop važnih nutrijenata za koji je otkriveno da djeluje protuupalno, antikancerogeno i antioksidativno.
Izvori:
http://www.vuka.hr/index.php?id=349
http://kitchen-rag.blogspot.com/2012/09/homemade-lacto-fermented-sour-pickles.html
http://kitchen-rag.blogspot.com/2012/04/lacto-fermentation-part-1-bacteria-for.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=42
girlmeetsnourishment.com/gmnwordpress1/crunchy-fermented-pickle-slices/
http://kitchen-rag.blogspot.com/2012/09/homemade-lacto-fermented-sour-pickles.html
http://kitchen-rag.blogspot.com/2012/04/lacto-fermentation-part-1-bacteria-for.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=42
girlmeetsnourishment.com/gmnwordpress1/crunchy-fermented-pickle-slices/
Nema komentara:
Objavi komentar